Antalya’nın başı sera atığıyla dertte

Çevre kanununa göre önlem almadan atığı toprağa bırakmanın cezası 293 bin lirayken anız yakmanın cezası dekar başına 244 lira ve bu ceza yakım sulak alanda ya da ormana bitişik yerde yapılırsa 5 kat artıyor. Ancak cezalar çiftçiyi caydırmış görünmüyor.  

PİLOT PROJELER SORUNU ÇÖZMEYE YETMİYOR

Ödül sistemi ile belediyenin amacı Antalya’nın 19 ilçesinde bu projeyi yaygınlaştırmak.

Kepez Belediyesi de bölgesindeki çiftçilere gübre dönüştüren makinelerle destek olmaya çalışıyor. 5 ton organik atığı 1,5 ton gübreye çevrilmesiyle üretilen gübre Kepez bölgesindeki çiftçilere ücretsiz dağıtılıyor. Makinenin kapasitesi ortaya çıkan zirai atık miktarı ile kıyaslandığında oldukça düşük ancak yeni dönemde Kepez Belediyesi bütçesine göre bu makinelerin sayısını artırmayı hedefliyor.

ANTALYA, BÖCEK’İN DÖNÜŞÜM TESİSİ VAADİNİ BEKLİYOR

Diğer taraftan seralardan çıkan atığın hem gübre hem de biyogaza dönüştürülmesi için Kumluca’da bir tesis kurulması hedefleniyor. Proje başvurusu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca değerlendirilerek uygun görüldü, fizibilite raporu da hazırlandı ancak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in 2019 seçimlerindeki bu vaadi henüz hayata geçebilmiş değil.

SERA ATIĞI İÇİN ÖRNEK TESİSİ KURAN TOHUM ŞİRKETİ

Kamu kurumlarında gelişmeler ve girişimler henüz emekleme aşamasındayken sera atığını maliyet girdilerini düşürmek için dönüştüren ileri teknolojiye ve büyük kapasiteye sahip bir tesis Antalya’da özel sektör eliyle 2019 yılında kuruldu bile. Aksu ilçesinde Yüksel Tohumculuk bunlardan biri. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir